Smak tradycyjnych pulpetów podkręcam prostym dodatkiem. Wystarczy jedna łyżka

Dodano:
Pulpety w sosie koperkowym Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować z mięsa mielonego, odpuść sobie kotlety. Postaw na pulpety, które przewyższają je pod wieloma względami. Pierwszym jest delikatność i smak, o pozostałych dowiesz się za chwilę.

W mojej kuchni często wykorzystuję mięso mielone. Jest wygodne w użyciu, niedrogie i szybko można zrobić z niego pożywny obiad. Od jakiegoś czasu przerabiam je zwykle na pulpety. Proszą mnie o to dzieci, a ja jestem bardzo zadowolona. Dlaczego? Bo to danie jest delikatniejsze w smaku, lekkostrawne i świetnie nadaje się do ogrzewania. Mogę je więc przygotować dzień wcześniej albo na dwa dni.

Z jakiego mięsa zrobić pulpety?

Na pulpety używam zwykle gotowego mięsa mielonego. Tu jednak nadaje się nie tylko mięso wieprzowe, tak jak to ma miejsce przy kotletach mielonych, ale też chudsze rodzaje. Można więc sięgnąć po mięso wołowe, wieprzowo-wołowe, a także drobiowe. Ja często wykorzystuję mięso mielone z indyka, bo jest delikatne i zdrowe. A po uduszeniu w sosie nawet i ono będzie soczyste i smaczne.

Jak zrobić pulpety o wyrazistym smaku?

Pulpety to lekkostrawne danie, które składa się z mięsnych, gotowanych kulek i aksamitnego sosu. Dodaje on potrawie soczystości i dzięki niemu mamy czym polać np. gotowane ziemniaki czy kaszę. W moim domu największym powodzeniem cieszy się sos koperkowy, bo ma orzeźwiający smak. Ja jednak dorzucam do niego łyżkę tartego chrzanu. Dzięki temu sos jest bardziej wyrazisty, leciutko ostrawy.

Przepis: Pulpety w wyrazistym sosie koperkowym

Pulpety gotowane w sosie koperkowym z dodatkiem tartego chrzanu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuW niedużym garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i zrób jasną zasmażkę. Powoli wlewaj bulion, intensywnie mieszając, by nie było grudek. Dodaj śmietankę, trochę soli i pieprzu. Sos gotuj kilka minut.
  2. Wyrabianie masyBułkę namocz, odciśnij, dodaj do mięsa. Dodaj też startą na małych oczkach cebulę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę. Uformuj z niej niewielkie kulki, każdą lekko oprósz mąką.
  3. Gotowanie pulpetówDo sosu włóż pulpety, gotuj je na średnim ogniu ok. 15 minut. Pod koniec dodaj starty chrzan i posiekany koperek. Gotuj jeszcze 5 minut. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wskazówka: Zamiast chrzanu do sosu możesz dodać 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Też dobrze komponują się z koperkiem i dodadzą sosowi wyrazistego smaku.

Jak podać pulpety?

Pulpety doskonale będą smakować podane z ziemniaczanym purée oraz z marchewką z groszkiem. Możecie je też jednak zaserwować z gotowanymi ziemniakami, z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ryżem. Jako dodatek warzywny doskonale sprawdzą się też gotowane warzywa, np. brokuł, a także buraczki i surówki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...